Gesprek Professor K. Tournoy – longarts – en Wim Rombaut – ademcoach – over het belang van ademcoaching.
Aalst O.L.V. ziekenhuis 4 – 8 – 2020
Wim R.
Bedankt dat u mij wil ontvangen voor een gesprek. Ik heb enkele vragen voor u, en ik wil graag weten of mijn methode ‘adem en relax’ 100 % veilig is, én of het zinvol is voor mensen mét en zonder ademproblemen. Ik wil mezelf eerst kort even voorstellen :
ik behaalde 40 jaar geleden mijn diploma als leraar lichamelijke opvoeding en ik speelde waterpolo. Sport, ademhaling en mentale training boeit mij al sinds ik in 1980 afstudeerde. Ik was 3 jaar nationaal trainer waterpolo.
Als sportcoach en als mental coach heb ik me steeds bijgeschoold op het onderwerp ‘ademhaling’. Mijn benadering is gebaseerd op 5000 jaar yoga kennis enerzijds en op de laatste wetenschappelijke informatie anderzijds. Ik gaf duizenden uren aerobics tussen 1985 en 1995 (als eigenaar van Passage fitness) en sloot altijd af met een ‘adem en relax’ oefening. Ik ben geen therapeut, maar ik bied een laagdrempelige, eenvoudige en zeer effectieve training aan. Iedereen die een trap kan opgaan, ook als is die boven buiten adem, kan deze training volgen.
Prof. Tournoy
Dat is interessant, want de manier waarop mensen ademen is vaak een belangrijk en miskend probleem. Er zijn veel mensen met bijvoorbeeld een perfecte longfoto en een normale longfunctie, of met een correct behandelde long- of hartaandoening die zich toch bij geringe inspanning of zelfs in rust oncomfortabel op de adem voelen. Velen beschrijven dat ze ‘geen lucht meer binnenkrijgen’ of ‘zuurstof tekort hebben’ terwijl de zuurstofmetingen wel goed blijken te zijn. Vaak is een verkeerde ademtechniek een mede verklaring van hun vervelende klacht. Ik ben ervan overtuigd – en dat leert ook de ervaring – dat een gerichte ademtraining een zeer positief effect kan hebben bij sommige mensen.

Wim R.
Helemaal akkoord. De basisopleiding voor de adem & relax – training duurt 4 uur, gespreid over 4 weken. Ik start altijd met de oefening: 4 tellen in ademen en dan proberen 6 tellen uit. Later, na 4 weken oefenen wordt dat makkelijk 4 in – 8 uit, of nog langer. In 4 lessen leer ik mensen stap voor stap tussen elke ademfase de adem even ‘in’ of ‘vast’ te houden. Dat gaat over controle en over een positief effect op zuurstofopname in de longen. Vindt u dat een veilige opbouw?
Prof. Tournoy
Dat lijkt me inderdaad een haalbare en veilige manier van werken. Als mensen het lastig vinden om de adem in te houden treedt een normale ‘ademreflex’ op en hapt men gewoon naar lucht. Het is belangrijk dat mensen vertrouwen krijgen, dat zij ondervinden dat het mogelijk is om een aantal keer minder te ademen per minuut. De vicieuze cirkel waarin velen met ademklachten zich bevinden kan door adem-coaching doorbroken worden. Mensen die ervaren geen te lucht krijgen gaan immers sneller (soms erg subtiel!) en minder goed ademen (ze hyperventileren) waardoor hun gevoel van lucht-tekort en niet kunnen doorademen nog erger wordt. Een correcte ademtechniek leidt dan tot het verbeteren van de klachten.
Wim R.
Dat merk ik ook op in de eerste en tweede les, sommige mensen vinden het lastig de adem 2 seconden in te houden. Maar door geen druk te zetten op wat moét, maar wel op wat kàn, leert men snel vertrouwen krijgen dat er genoeg lucht in de longen zit. Hetzelfde komt voor met neusademhaling. Sommigen vinden het lastig in het begin, maar ook dat leert men snel toepassen. Wat denkt u van neusademhaling?
Prof. Tournoy
Neusademhaling wordt gekenmerkt door een hogere ademweerstand, maar het heeft echter vele voordelen, zo lang geen zware inspanningen verricht worden. De neus filtert de lucht die binnenkomt beter dan de mond, en geeft ook wat meer bevochtiging. Sommige mensen hebben echter last van variabele neusverstopping waardoor neusademhaling niet altijd goed mogelijk is. In dat geval moet ook gekeken worden of dit eerst medisch verholpen moet worden. In afwezigheid van medische problemen is een bewuste neusademhaling dus eigenlijk wel de correcte ademtechniek.
Wim R.
Dat is wat men reeds in les één als directe winst ervaart: ademen door de neus is eigenlijk goed te doen. En ik leg precies uit wat u zegt. En het vervolg na 4 lessen gaan we nog meer voor langere perioden van de adem inhouden. Is dat OK volgens u?
Prof. Tournoy
Een correcte ademtechniek is belangrijk voor iedereen, ongeacht of er een medische aandoening is of niet. Zoals ik reeds aanhaalde zijn ademklachten bij gezonde mensen, maar ook bij mensen met een behandelde long- of hartziekte vaak gerelateerd met een slechte ademtechniek. Deze slechte ademtechniek kenmerkt zich vaak door een iets te snelle, onvoldoende diepe ademhaling. Hoe dan ook gaat men zich bij een gecorrigeerde ademtechniek rustiger voelen, en zal door het wegvallen van de stressfactor hartslag en bloeddruk ook gunstig beïnvloed worden. Een ademhalingscoach heeft volgens mij bij sommige mensen een belangrijke rol te spelen in het controleren van de ademklachten, zeker als deze blijven bestaan ondanks een correcte medische behandeling.
Wim R.
Professor, ik wil u van harte danken voor uw tijd en voor het delen van uw kennis. We gaan door met ‘adem en relax’ en ik neem uw wijsheid mee naar de deelnemers.
Prof. Tournoy
Graag gedaan, contacteer me gerust als je nog vragen hebt.
INFO
Over Prof. Dr. Kurt Tournoy : http://www.olvz.be en www.pneumologie.be
Over Wim : https://www.ontstress.be/over-zestcoach/
nieuwe lessenreeks van 4 weken op donderdagavond 20 u start op 13 aug.